Facebooks privacy-instillinger er stadig svære at fatte

Jeg arbejder en del med Facebook. Faktisk har jeg nærmest nallerne nede i netværket hver dag. Jeg skulle den anden dag besvare et spørgsmål om, hvem der ser hvad, og måtte faktisk indse, at jeg ikke vidste det. Så jeg har nu brugt mere tid end burde være nødvendigt på at sætte mig godt ind i de nye indstillinger. Konklusion: Det er stadig svært.

Google+ kom rendende med sit cirkel-begreb, og betød, at Facebook fik udstillet sin besværlige tilgang til privacy-indstillinger endnu engang. Jeg har aldrig været bekymret for mine oplysninger, for jeg fortæller ikke Facebook noget, som jeg ikke står ved. Men jeg plejer at synes, jeg ved hvad og hvor.

Efter Google+ holdt sit indtog, justerede Facebook på en masse. G+ har lånt med arme og ben, så det er naturligvis helt ok, at Facebook noler nogle af de samme ting, som gør cirklerne (forholdsvis) nemme at forstå. Men hvorfor er det så stadig så svært?

For meget fokus på opdateringerne

Umiddelbart har Facebook fokuseret lidt for meget på detaljerne omkring opdateringer, og lidt for lidt på resten. Det er nemt at se, hvem vil modtage en opdatering. Facebooks lister over venner er blevet fremhævet og simplificeret, sådan at de er at finde på forsiden. Smart. Den laver endda nogle lister selv. Også smart. Det er også nemt at forstå, hvordan man tilføjer og fjerner folk fra lister. Smartety-smart-smart. Men ved 90 % af Facebooks brugere, hvad de lister er? Jeg tvivler.

Facebooks nye lister

Ideen er, at man ved hver opdatering, foto eller check-in kan vælge, hvilke lister, der skal have adgang til indholdet. Det vælges via den smarte lille indikator, som ses på billeder her under. Det minder altså til forveksling om Google+, som har samme lille dropdown-menu til rådighed. Man vælger mellem sine venner, og tildeler dem forskellige “overskrifter” som Family, Close Friends, Restricted etc. Herefter kan man nemt stile noget til dem – eller uden om dem – som er på en given liste.

Privacyinstillinger på hver opdatering

Det er en ok løsning, men den har ikke som udgangspunkt en fall-back, som den bruger som standard. Fx opdagede jeg i forbindelse med denne skrivelse, at jeg kun har vist opdateringer for min Familie-liste de sidste mange dage, fordi jeg skrev noget til dem i i weekenden!

Hvem kan se telefonnummer, billeder, skole, civilstand og andre oplysninger i din Timeline?

Facebook består af meget andet end bare opdateringer. Der er fotoalbums, oplysninger om dig, din adresse, telefonbog, skole, civilstand og alt muligt andet. Og der synes jeg stadig, at Facebook fejler. Jeg har tidligere delt det ind, sådan at kun venner ser de fleste ting. Men nu skal man gennemgå hele sin Timeline for at afgøre, hvad der hører hvor til?

Man justerer sin Timelines privacyinstillinger i en undermenu og så på hvert punkt

Jeg ved godt, det er det samme som før i ny indpakning, men hvis man i forvejen er nervøs over Facebooks vidensniveau, så bliver det ikke bedre nu, set ud fra min viden om danskernes brug af Facebook. Hvor er fx den nyttige “Se siden som X” funktion blevet af? Her kunne man skrive et navn ind, og se sin profil som en person fra vennelisten. En nem måde at vise hvad han eller hun kunne se. Jeg kan ikke finde den funktion mere.

Endelig løber man ind i pop-ups som denne:

Hvad søren betyder det? Skal jeg sige ok til den? Er det ok, at alle mine tidligere indlæg bliver masseformateret på den måde? (Ja, det er det nok – jeg spiller lige djævelens advokat et øjeblik her).

Diaspora skulle have været buddet på en overskuelig måde at klare sine privatlivsindstillinger på sociale netværk, men det projekt lykkes ikke så godt. Google+ er i mine øjne stadig mere simpelt, men det netværk har heller ikke nær så mange funktioner og så meget historik, som Facebook. De har altså en lettere opgave.

Jeg synes ikke helt, at nødden er knækket på en tilfredsstillende måde endnu, og Facebooks kompleksitet er i mine øjne efterhånden ved at være et problem.

Mød mig i kommentsporet, hvis du har en holdning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *